Oorsprong
Oorspronkelijk komt de plant uit Noord- en Centraal-China, In 1882 kwam hij via
Japan in Frankrijk terecht, De
plantkundigen Auguste Pailleux en Désiré Bois teelden ze als eersten in het
Franse stadje ‘Crosne’ nabij Parijs (vandaar ook de naam).
Daar werden ze al snel populair als delicatesse, en werden ze veelvuldig
geteeld, door de Tweede Wereldoorlog en met de opkomst van machines geraakten ze
terug wat in de vergetelheid.
Helemaal vergeten zijn ze echter nooit geweest, maar
doordat de knollen klein en breekbaar zijn, en de teelt erg moeilijk te
mechaniseren is, konden ze nooit op grote schaal worden geteeld.
Momenteel worden ze nog steeds op meerdere plaatsen in
Frankrijk geteeld en steeds meer als delicatesse gewaardeerd, maar ze blijven
moeilijk te vinden.
In Belgïe worden ze sinds het jaar 2000 regelmatig
aangevoerd op de groenteveiling van Roeselare.
In Japan en China worden de crosnes vaak ingelegd in kleurig azijn, Chorogi genaamd, dat maakt de toch al bijzondere knolletjes nog buitenaardser.
©